Gümüşhane Gezi Rehberi
Küçük bir Karadeniz şehri olan Gümüşhane, Türkiye’nin gelişmekte olan şehirleri arasına girmektedir. Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Gümüşhane’nin batısında Giresun, doğusunda Bayburt, güneyinde Erzincan, kuzeyinde ise Trabzon bulunmaktadır. Ayrıca nüfusu 141.702 olan Giresun’un yüz ölçümü ise 6.668 kilometre karedir. Gümüşhane nüfusunun %75’ini oluşturan kesim şehirde yaşamaktadır.
Harşit Çayı’nın iki yakası boyunca uzanmış doğal güzellikleri ile dikkat çekmekte olan Gümüşhane, zengin tarihi yapıları ve ev sahipliği yapmış olduğu tüm medeniyetlere ait zengin kalıntıları ile tarih severler ve araştırma yönü kuvvetli olanlar tarafından yoğun ilgi görmektedir.
Gümüşhane, binlerce yıllık köklü bir tarihe sahiptir. Aynı zamanda sahip olduğu bu tarih boyunca zengin gümüş madenleriyle bilinmiştir. İsmini de sahip olduğu gümüş madenlerinden almış olan Gümüşhane, Türkçe gümüş ve Farsça hane sözcüklerinin birleşimi anlamına gelmektedir.
Evliya Çelebinin Gümüşşehri olarak bahsettiği şehir, geçmişte çok önemli bir yol olan İpekyolu üzerinde bulunduğundan dolayı, tarihinde, önemli bir merkez olarak bilinmektedir. Tarihte kendi adına sikke basma yetkisi ayrıcalığına sahip olmuş Gümüşhane, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bünyesinde pek çok kültürü barındırmıştır. 1461 yılında ise Türklerin hakimiyetine geçmiştir.
Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin iç kısımlarında yer almaktadır. Harşit Çayı’nın iki yakasında bulunan şehir, vadi boyunca uzanmaktadır.
Doğal güzellik cenneti ve gümüş madeni şehri olarak bilinen Gümüşhane, yılın her mevsimi ziyaret edilmekte olan bir şehirdir. Gümüşhane’nin kuzey kısımlarında Karadeniz iklimi özellikleri görülürken, şehrin büyük bir kısmında karasal iklimin etkileri gözlemlenmektedir. Ayrıca kış aylarında kayak turizmi için tercih edilen şehrin, gezilmek için en güzel zamanları ise haziran ve temmuz aylarıdır.
Gümüşhane’ye ulaşım havayolu veya karayolu ulaşımı tercih edilerek yapılabilir. Hava yolu ulaşımı tercih edecek olanlar için en yakın havalimanı Trabzon Havalimanı’dır. Ayrıca Trabzon ile Gümüşhane arası 100 kilometredir. Bu sebepten dolayı ulaşımda kara yolunu tercih etmek daha kolay ve daha hesaplı olacaktır. Şehirde üç adet kara yolu ağı bulunmaktadır. Gümüşhane’ye özel aracınız ile ulaşabilir ya da otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz. Gümüşhane otogarı şehir merkezinde yer almaktadır.
Doğal güzellik ve tarihi yapılarının zenginliği ile ünlenmiş olan Gümüşhane, çok çeşitli lezzetlere sahip olması ile de oldukça ünlüdür. Ayrıca Gümüşhane mutfağında, Karadeniz mutfağının etkileri görülür. Kendine özgü birçok çeşit yemeğe sahip olan Gümüşhane’nin en önemli lezzetleri sebze ve hamur işidir. Fırın erişte, mantı çorbası, lemis, siron ve fasulye bulgurlusu yerli halk tarafından en çok sevilen yemeklerdir ve sofraların vazgeçilmezi olarak bilinirler.
Gümüşhane konaklama tercihleri açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Şehirde beş yıldızlı oteller, şehir otelleri ve butik oteller bulunmaktadır. Otel fiyatları konsept ve bulunduğu konum gibi özelliklerinden dolayı değişiklik gösterse de her bütçeye uygun otel bulmak mümkündür. Gümüşhane’de bulunan beş yıldızlı otellerde veya butik otellerde konaklamak eşsiz doğası ile huzurlu ve sakin bir konaklama deneyimi sunmaktadır.
Gümüşhane çok köklü ve çok yönlü bir tarihe sahiptir. Bu köklü tarihi boyunca birçok tarihi yapıya ve kalıntıya ev sahipliği yapmıştır. Tarih severler, araştırmacılar ve arkeologlar tarafından oldukça ilgi duyulan Gümüşhane, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti de misafir etmektedir.
Doğal güzellikleri ile de dikkate çeken Gümüşhane, yemyeşil ve huzurlu bir doğaya sahiptir. Ayrıca Karadeniz’in eşsiz güzelliklerini bünyesinde barındıran şehrimiz, doğal güzellikler cenneti olarak da anılmaktadır.
Şehrin ilk sivil mimari örnekleri arasında yer almaktadır. Ayrıca Gümüşhane Ana Meydanı’na çok yakın bir mesafede Sema Doğan Parkı bulunmaktadır. Sema Doğan Parkı, şehrin yerlileri tarafından sıkça ziyaret edilen bir dinlenme noktasıdır. Bünyesinde bir sinema salonu barındırmakta olan Sema Doğan Parkı, yeşil ile mavinin her tonuna ev sahipliği eder.
Gümüşhane’nin Kelkit Sadak Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Satala Antik Kenti’ne, Erzincan yolu üzerinden on kilometre giderek ulaşabilirsiniz. Tarihi dokuları ile dikkat çeken antik kent, Roma İmparatorluğu zamanında Fırat Nehri’ni korumak için inşa edilmiştir. Ayrıca Roma İmparatorluğu dönemimde, doğudaki en büyük karargah olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Satala’da 15. Lejyon da karargah kurmuştur.
Satala tarihi boyunca birçok medeniyetin hakimiyeti altına girmiştir. Bu medeniyetler sırasız olarak Roma, Makedonya, Asur ve Bizans’tır. Satala’ya bu medeniyetler tarafından, günümüzde hala izlerine rastlayabildiğimiz tarihi yapılar inşa edilmiştir. Ayrıca 15. yüzyılda Satala’ya 47 gözlü su kemeri yaptırılmıştır. Günümüzde bu su kemerinin yalnızca dört gözü sağlam kalabilmiştir.
Zigana Turizm Merkezi Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer almaktadır. Kış mevsiminde kayakçılar tarafından oldukça fazla tercih edilen Zigana Turizm Merkezi; yaz mevsiminde doğa severler tarafından yürüyüş amacı ile tercih edilmektedir. Renkli bir doğaya ev sahipliği yapan turizm merkezi çok yönlü bir merkez olduğundan yerli ve yabancı turistler tarafından da oldukça ilgi görmektedir.
Krom Vadisi, Gümüşhane’nin Yağlıdere Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. 2010 yılında Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenen Krom Vadisi, maden kaynakları açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda Krom Vadisi tarih boyunca pek çok medeniyeti bünyesinde barındırmıştır. Bu yönü ile oldukça geniş çaplı bir tarihi kültüre de sahiptir. Ayrıca Krom Vadisi sınırları içerisinde on beş adet kilise ve şapel bulunmaktadır. Bununla birlikte vadide surları hala ayakta bulunan bir kale ve bir adet kemer köprü de bulunmaktadır. Tarihi bir değirmene ev sahipliği yapan Krom Vadisi’nde Rumlardan kalma taş evler günümüzde hala korunmaktadır. Bizans Dönemi’nde bölgede halk tarafından inşa edilmiş olan kiliseler, günümüzde Anadolu’daki en korunmuş yapılar olarak bilinmektedir.
Sarıçiçek Köy Odaları, Gümüşhane’nin Sarıçiçek Köyü’nde bulunmaktadır. Merkeze 38 kilometre uzaklıkta bulunan köy odaları, 1870 yılında Hacı Ömer Ağa tarafından yaptırılmıştır. Sarıçiçek Köy Odaları, Türk Mimarisinin en önemli örneklerindendir ve dokularında lirik işlemeler barındırır. Ayrıca birbirine monte edilirken çivi kullanılmayan bu evler bu yönleri ile oldukça dikkat çekicidirler.
İmera Manastırı, Gümüşhane’nin Olucak Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Arkeolojik Sit Alanı olan manastır, günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş önemli bir tarihi yapıdır. Ayrıca İmera Manastırı, üzerinde çok eski dönemlerden kalmış bir yazıt bulunmaktadır. Bu yazıt önemli bir tarihi kanıt niteliğindedir ve yazıttan anlaşıldığı üzere İmera Manastırı, 1350 yılında inşa edilmiştir. Aynı zamanda Manastırın dikdörtgen şeklinde bir mimarisi vardır ve bu özelliği oldukça dikkat çekmektedir.
Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yer almaktadır. Aynı zamanda bünyesinde, Avrupa’nın en uzun köknarlarını barındırmaktadır. Bu köknarların uzunluğu yaklaşık olarak 61,5 metreyi bulmaktadır. Bununla birlikte Örümcek Ormanları’nda Türkiye’nin en uzun ladinleri de yer almaktadır. Bu ladinlerin uzunluğu ise 67 metre olarak bilinmektedir. Ayrıca Örümcek Ormanları, adını sahip olduğu sık bitki örtüsünden almaktadır. Şehir merkezine 55 kilometre uzaklığında bulunan ormanlar tabiat harikası olarak bilinmektedir.
Gümüşhane Gezi Rehberi
Yorum Yaz