Sırbistan Gezi Rehberi: Balkanlar’da bulunmakta olan Sırbistan’ın sınırları, kuzeyde Macaristan, doğuda Romanya ve Bulgaristan, güneyde Makedonya ve Arnavutluk, batıda Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ ile çizilmiştir.
Parlamenter bir cumhuriyet tarafından yönetilmekte olan Sırbistan, beş istatistik bölgesi, 24 şehir, 29 ilçe ve 150 belediyeden oluşan idari bölümlere ayrılmıştır. Başkenti Belgrad‘dır.
Sırbistan’ın resmi dili Sırpçadır. Rus diliyle benzer olduğu için anlaşmayı kolaylaştıran dillerden biridir. Ülkede aynı zamanda İngilizce yaygın bir şekilde konuşulmaktadır. Özellikle genç nüfus ile okullarda öğretilen Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca veya İtalyanca dillerini konuşmak bu nesil için ciddi bir avantaj sayılabilir.
Ülke, Sırbistan Anayasası ile geniş bir din özgürlüğünü tanımaktadır. Anayasanın bu gücü, aynı zamanda ülkeyi laik bir devlet olarak tanımlamaktadır. Yani özgürlüklerini rejimin garantisi olan anayasadan almaktadır. Nüfusun yüzde 85’i Ortodoks Hristiyan, yüzde 6 Katolik, yüzde 1 Protestan, yüzde 3 Müslümandır. Geriye kalan düşük azınlık; Yahudilik, Ateizm ve diğer inançlı insanlardan oluşmaktadır.
420 yıldır Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetinde olan Sırbistan, 1878 Berlin Antlaşması ile tam bağımsızlığını kazanmıştır. Özellikle Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’nda çok sayıda zayiat vermiş bir ülkedir. Ülkede, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra; Yugoslavya Krallığı (Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı) kurulmuştur. Slovenya, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti ve Bosna Hersek 1992 yılında Yugoslavya’dan ayrılmış ve Sırbistan ve Karadağ ile birlikte Federal Yugoslavya Cumhuriyeti adı verilen bir ülke haline gelmiştir. Özellikle bu hadise, Bosna Savaşı’nın çıkmasına kaynaklık etmiştir. 4 Şubat 2003 tarihinde ülkenin resmi adı Sırbistan-Karadağ olarak değiştirildi. Karadağ 2006 yılında bağımsızlığını ilan ederek, şimdiki konumunu şekillendirdi.
Sırbistan genel olarak yıl boyunca çok yüksek sıcaklıklara sahip değildir. Güney ve kuzey kesimlerin hava koşulları değişiklik gösterir. Ocak ayı oldukça soğuk geçerken, yaz aylarında hava sıcaklıkları genelde mevsim normallerinde geçmektedir. Aynı zamanda festival tarihlerine bakılıp, tatil zamanı bu anlara denk getirilirse, geziniz daha keyifli hale gelecektir.
Sırbistan’dan Türkiye’ye seyahat etmek isteyenler için, hem Atatürk Havalimanı hem de Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan maalesef direkt uçuş bulunmamaktadır. Bu havalimanlarından sadece ülkenin başkenti Belgrad’daki Nikola Tesla Havalimanı‘na uçuşlar gerçekleştirilmektedir.
İstanbul Esenler Otogarından otobüs ile gidebilirsiniz. TCDD’nin İstanbul-Kapıkule-Sofya-Bükreş hattında faaliyet gösteren Bosfor Ekspresine binerek Bulgaristan ve Sofya’yı trenle geçebilirsiniz. Ancak devamında transit vize alma zorunluluğu vardır.
Vizesiz ziyaret edilen ülkelerden Sırbistan, özellikle Umuma Mahsus Pasaport sahiplerinin söz konusu ülkeye seyahatlerinde 180 gün içinde 90 günü geçmemek şartıyla vizeden muaf tutulmaktadır. Hizmet, Hususi Diplomatik Pasaport hamilleri, söz konusu ülkeye seyahatlerinde 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaf olabilmektedirler.
Doğu Avrupa’da bulunan Sırbistan’da, karasal iklim sürekli etkisini koruyamaz. Aynı zamanda iklimleri Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’in etkisi altındadır. Bununla birlikte Ocak ayında sıcaklıklar sıfır dereceye düşerken, Temmuz ayında sıcaklıklar 22 dereceye kadar yükselmektedir. Güney kesimlerde iklim daha karasaldır. Özellikle yaz ve ilkbahar ayları kurak, kış ayları oldukça soğuk geçer. Bu yüzden dağlık bölgelerde sıklıkla kar görülmektedir. Kuzey kesimlerinde ise kışın soğuk rüzgârlar, yazın yağmur, sıcak ve çok nemli hava ile daha karasal bir iklime sahiptir. Sırbistan, Avrupa ülkeleri arasında doğal afet riskinin en yüksek olduğu ülkelerden birisidir.
Sırp ekonomisi, özellikle ağırlıklı olarak yabancı yatırımcı destekli imalat sektörüne ve ihracata dayanmaktadır. Bu yüzden ülke ekonomisinin temelini tarım oluşturmaktadır. Bununla birlikte; mısır, buğday, arpa, ayçiçeği, soya fasulyesi ve şeker pancarı yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir. Sırbistan’daki fabrikaların büyük bir kısmı yeniden modernize edilmeyi beklemektedir. Sırbistan’ın demir, kömür ve bazı metaller açısından zengin maden yatakları bulunmaktadır. 2000 krizinden ciddi şekilde etkilenen coğrafyada ambargolar, yaptırımlar ve işsizlik, ülke ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olmaya hâlâ devam etmektedir.
Sırbistan halkının çok candan ve dost canlısı olduğu bilinmektedir. Bir yer veya bilgi öğrenmek istediğinizde memnuniyetle yardımcı olurlar. Bununla birlikte, eşcinsellere karşı yaygın bir hoşgörüsüzlük vardır. Aynı zamanda renkli bir gece hayatı, birçok müzesi ve sanat galerisi, genç nüfusu, güzel mimarileri ve gelişmiş bir sağlık sektörü olan bir ülkedir. Günün her saatinde rahatlıkla gezebileceğiniz çok güvenilir bir ülkedir. Yine de turistik ve kalabalık alanlarda hırsızlığa dikkat etmekte fayda var. Noel Arifesi, Sırbistan’daki sosyal yaşamın en yoğun zamanıdır. Tüm restoranlar ve sokaklar insanlarla dolu ve her yerde canlı müzikler kulakları şenlendirmektedir. Sırbistan’dan biri tarafından evinize davet edildiğinizde yanınızda küçük bir hediye getirmeniz önemlidir. Ayakkabı çıkarmak ise saygı göstermek olarak görülmektedir. Özellikle savaş hakkında konuşulmaktan hoşlanmıyorlar. Bu nedenle Yugoslav Savaşları, Kosova Savaşı ve 1990’lardaki NATO bombalı saldırısından bahsetmemek iyi bir seçim olacaktır. Şehir içi ulaşım seçeneklerinin en önemlisi otobüs ağıdır. Oldukça yaygın olmasının yanı sıra her yere rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sırp mutfağı; Orta Avrupa, Balkan mutfağı ve Yakın Doğu yemeklerinin tipik bir karışımından oluşur. Özellikle Sırplar mutfaklarıyla gurur duyuyorlar ve et yemeklerine ciddi rağbet gösterirler. Aynı zamanda ızgara et ve sosis, yöresel peynir ve ekmek ana yemekleridir. Bununla birlikte Sırplar evine gelen bir misafire geleneksel olarak ekmek ve tuz ikram etmektedirler. Sırp restoranlarının çoğu, çeşitli ızgara etlerden oluşan büyük bir tabak olan rostilj (domuz pastırmasına sarılmış ve peynirle doldurulmuş ızgara tavuk) sunmaktadır Ayrıca aranan her yiyeceği bulmak da mümkündür. Kajmak (krem peynir ve tereyağı ile yapılan bir yemek) ve ajvar (közlenmiş kırmızıbiber) hem vejeteryanlar hem de et yiyenler tarafından mutlaka denenmelidir.
Fast food restoranlarında bulunan bir Sırp hamburgeri olan Pljeskavica, alışılmış burgerlerden farklı bir tada sahiptir. En meşhur Sırp yemeklerinden biri de ilginç ismiyle Telesekreter‘dir. Balkanların yöresel yemeklerinden biri olan Cevapcici, özellikle küçük sosislerde domuz ve dana etinin karıştırılmasıyla yapılan ızgara et çeşididir. Karadordeva Snicla, tatmadan dönmemeniz gereken lezzetlerden birisidir. Kaymak ve domuz eti ile yapılan yemek kızartılarak servis edilmektedir. Ülkede vejeteryanlar için alternatiler sunan restaurantlar fazla yoktur. Ancak vejeteryan yemeklerine çoğu restoranlar menülerinde yer vermektedir.
Sırbistan’da çok gelişmiş bir kahve ve tatlı kültürü vardır. Aynı zamanda bu ülkedeki Palacinke (çikolatalı krepler) oldukça lezzetli ve meşhurdur. Rakija, Sırbistan’ın ulusal içeceklerinden birisidir. Konyak Rakija‘nın pek çok çeşidi varken en ünlüsü erik aromalı olanıdır. Ülkenin bağlarından yapılan şaraplar oldukça lezzetli ve tanınmıştır. Bu ülkede musluk suyu içmek çoğu ülkeye kıyasla oldukça güvenli ve kalitelidir. Su bulanıksa, içindeki hava kabarcıklarından kaynaklanmaktadır. Temizlenen hava kabarcıkları bir dakika bekledikten sonra tehlike oluşturmamaktadır.
Sırbistan birçok film, yemek ve müzik festivaline ev sahipliği yapıyor. Bunlardan en popüler olanı EXIT Festivali‘dir. Her Temmuz ayında ülkeyi canlandıran festivalde dünyanın birçok önemli sanatçısı sahne almaktadır. Bu altı festivalin arenaları kalelerin içindedir. Doğu Avrupa’nın en büyük festivali olan EXIT’de; açık hava sineması, teknolojik alanlar ve doğa sporları alanları bulunmaktadır.
Guca Trumpet Festivali, en ilginç müzik festivallerinden biridir. Her Ağustos ayında, dünyanın her yerinden 600.000 trompet sever, Belgrad’dan Guca’ya üç saatlik bir otobüs yolculuğu yaparak gelmektedir. Aynı zamanda burada dünyanın en iyi rüzgâr grupları yarışmaktadır.
Akrobatların, dansçıların ve oyuncuların yer aldığı Sokak Müzisyenleri Festivali‘nde, eylül ayında birçok ülkeden en başarılı 150 sokak sanatçısı sahne almaktadır.
Belgrad Müzik Festivali, özellikle her Ekim ayında düzenlenen bir klasik müzik festivalidir. Aynı zamanda festival, geleneksel Balkan müziğine odaklanmaktadır. Pek çok orkestra ve performans sanatçısı Belgrades’in Kolarac Hall, Yugoslav Drama Tiyatrosu ve Belgrad’daki seçkin mekânlarda performans sergiliyor. Sanatçılar, Sırbistan’ın en iyi sanatçılarıyla çalışma fırsatına sahip.
Leskovac Grill Festivali: Her Eylül ayında kutlanan bir ızgara et festivalidir. Ana cadde beş gün boyunca motorlu trafiğe kapalıdır. Aynı zamanda festival, birçok karnaval, defileler, konserler ve bol et tüketimi olan alanlarıyla ülke, turizmini canlı tutmaktadır.
Belgrad Bira Festivali her yıl ağustos ayında kutlanmaktadır. 2004 yılında 75.000 olan katılım 2010 yılında 900.000’e ulaşmıştır. 30’dan fazla yerli ve yabancı birayı tatmaya gelenler, aynı zamanda dört gün süren festivalde çok sayıda canlı müzik konseri dinleme ve eğlenme şansı da bulmaktadır.
Cinema City Film Festivali, her Haziran sinemaseverler için adeta cennetin kapısını aralamaktadır. 8 günlük bu etkinlikte 150’den fazla film gösterimi ve atölye çalışması düzenlenmektedir. Açılış töreni şehrin yaşayan tarihi Petrovaradin Kalesi‘nde canlı bir konserle gerçekleştirilmektedir Aynı zamanda. NoviSad‘da dört açık ve beş kapalı alanda film gösterimleri ve galaları yapılmaktadır.
Saatler, bayraklar, şapkalar, mıknatıslar, anahtarlıklar, kahve fincanları, resimler, çantalar oldukça tercih edilen alışveriş ürünlerinin başında gelmektedir.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ SIRBİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİ:
Adres: Krunska 73, 11000 Belgrade, Serbia
Telefon: +381 11 333 24 00
Nöbetçi telefon: +381 69 669 948
Faks: +381 11 333 24 33
E-posta: embassy.belgrade@mfa.gov.tr, asat.belgrad@tsk.tr
İnternet sitesi: http://belgrad.be.mfa.gov.tr/
Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma (09.00 – 12.30)(14.00 – 18.00)
Sırbistan gezi rehberine dair bilinmesi gerekenleri bu şekilde sizlere aktardık. Sırbistan’a daha önce hiç uğramamış bireylerin daha hazırlıklı olması ve nitelikli bir gezi deneyimini duyumsaması adına tüm önemli destinasyon noktaları ve Sırbistan’da işinize yarayacak bilgileri sizlerin istifadesine sunduk. Bu rehber doğrultusunda harika bir gezi tecrübesi yaşayacağınızı temenni ediyor ve iyi tatilleri diliyoruz.
Sırbistan Gezi Rehberi
Yorum Yaz