e
sv

Amasra Gezi Rehberi

Amasra Müzesi
avatar

admin

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Amasra Gezi Rehberi ve Amasra Gezilecek Yerler:

Amasra Gezi Rehberi: İlçe, hemen her yerinde büyüleyici manzaraları olan, doğası ve tarihi ile sizlerde hayranlık uyandıracak bir Batı Karadeniz bölgesidir.

İlçe Hakkında:

Karadeniz’in orta bölümlerine doğru uzanan bir yarımada ve yarımadanın çift kısmında iki güvenli liman, bunları gördükten sonra kendinize “neden Amasra’nın 3 bin yıllık tarihi olmasın ki?” diyebiliyorsunuz Evet, Amasra’nın geçmişi 3bin yıl öncesine kadar gitmektedir. Osmanlı İmparatorluğu‘ndan önce Cenevizlilerin hüküm sürdüğü Amasra’ya 1460 senesinin sonlarına doğru Fatih Sultan Mehmet bir sefer düzenler. Amasra’ya hakim bir noktaya geldiğinde Amasra’ya hayran kalır. Arkasından der ki:

Böyle güzel bir yere zarar vererek almak istemiyorum, kalenin anahtarını bana getiriniz.

Amasra gezilecek yerler listesine geçmeden önce sizlere küçük bir bilgi vermek isteriz. Amasra’yı bir günde gezmek mümkün fakat bu çok hızlı bir gezi olacağı için Amasra’yı tanıyacağınızı sanmıyoruz. Bunun için en az iki gün ayırmanızı tavsiye ederiz.

Amasra Gezilecek Yerleri:

Kuşkayası Yol Anıtı:

Kuşkayası Yol Anıtı

Kuşkayası Yol Anıtı

Milattan Sonra 40’lı yıllarda Romalılar tarafından yapılmış ve Türkiye’de bir başka örneği olmayan Amasra’nın sahip olduğu turizm değerlerinden bir tanesi. Kuşkayası Yol Anıtı‘nı görmek için oldukça merdiven çıkmanız gerekecek ama bu yorgunluğa değecektir. Kayaları oyarak yapılan bu eşsiz anıtta bir başsız insan, bir kartal figürü ve iki kitabe bulunmakta. Kartal figürü Romalılarda gücü sembolize eder.

Kemere Köprüsü:

Kemere Köprüsü

Kemere Köprüsü

Köprü, Kuşkayası Yol Anıtı’nın devamı olarak yapılmış Roma ulaşım sisteminin bir parçasıdır. Üzerinde Roma askerlerini temsil eden çeşitli figürler bulunuyor. Köprü, Kuşkayası Yol Anıtı’ndan bir km kadar uzaklıkta bulunmaktadır. Yürümeyi seviyorsanız sizi fazla yormayacak bir yakınlıkta. Bununla birlikte kürek çekmeyi seviyorsanız bir kayık kiralayarak altından da geçebilirsiniz.

Amasra Kalesi:

Amasra Kalesi. Amasra Gezi Rehberi..

Amasra Kalesi. Fotoğraf: ® Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bizans döneminde kalma bir kale, Cenevizliler bir çok kez restore etmiştir. Aynı zamanda Osmanlıların da restore ettiği bilinmektedir. Bu kadar değerli bir alanı sizce nasıl koruyabiliyoruz? Açık söylemek gerekirse pekte koruduğumuz söylenemez. Kale içerisinde bile plansız yerleşim, var olan surların tahrip edilmesi sonucu neredeyse yok olmak üzere olan tarihi bir alan. Hani en sağlam kalan yeri Kemere Köprüsü tarafındaki bir kaç kemer ve sur.

Fatih Camii:

Fatih Camisi - Amasra

Fatih Camisi – Amasra  Fotoğraf: ® Kemal Onur Ozman

II. Mehmet Amasra’yı fethetmeden önce kilise olarak kullanılmıştır. Ancak Osmanlıların Amasra’yı fethinden sonra camiye çevrilmiştir. Kale içerisinde bulunan bu Bizans eserini gezinize mutlaka dahil edin. Aynı zamanda 1887 yılında yıkılma tehlikesi bulunan beşik tonoz çatısı yıkılarak yerine ahşap ve süslemeli çatı yapılmıştır.

İnkumu Plajı:

Amasra’nın en iyi plajlarından birisidir. Büyük ve temiz bir kumsala sahip olan bölge, gerçekten yüzülmeye değer. Bununla birlikte denize yakın birçok oteli de barındıran bölgede, gün batımı manzarası görülmeye değer.

Amasra Müzesi:

Amasra Müzesi. Amasra Gezi Rehberi..

Amasra Müzesi. Fotoğraf: ® Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Amasra gezinizde mutlaka uğramanız gereken bir müze. Amasra’nın tarihinde fantastik bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Aynı zamanda ilçe ve tarihi  hakkında da bilgiler alabilmeniz mümkün. 2021 yılı giriş ücreti 10 TL.

Çekiciler Çarşısı:

Çekiciler Çarşısı

Çekiciler Çarşısı. Fotoğraf: ® Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Amasra gezinizin uğrak noktalarından birisi olmalı. Özellikle dar bir sokakta sağlı sollu hediyelik eşya satan dükkanlardan Amasra hatırası almak mümkün. Hediyelik eşya için gitmek istemezseniz sadece bu tarihi atmosferi görmek için bile gidebilirsiniz. Kısacası nostaljik bir çarşı havasını güçlü bir şekilde hissediyorsunuz.

Tavşan Adası:

Tavşan Adası

Tavşan Adası

Ada üzerine çıkmak gibi bir şansınız yok, ancak bir tekne turu yaparsanız yakınlarına yaklaşabilirsiniz. Ada adı üstünde tavşanların ve kuşların yaşadığı kısacası doğaya terkedilmiş bir ada.

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Amasra Gezi Rehberi