Müze Kart Nedir: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ülkemizde bulunan tüm müzelerin ücretsiz olarak gezilebilmesi için Müze Kart sistemini hayata geçirdi. Sayıları neredeyse 500’ü bulan müzelerimiz ile tarihe doğru bir yolculuğa çıkabilir, başka bir deyişle kültürleri yerinde inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz. Müzeler bizlere uygarlık ve özellikle medeniyetlerin inanışlarını, zevklerini, düşüncelerini ve yaşayış şartlarını en iyi şekilde aktaran yerlerdir. Bizlere kalan bu mirası müzelerde koruma altına alıyor, bizden sonra gelecek nesillere de aktarmaya çalışıyoruz. Her müzeye ücret ödeyerek girmek birçok kişi için imkansız olabilmektedir. Bu bağlamda geliştirilen Müze Kart, 1 yıl boyunca tüm müze ve ören yerlerine ücretsiz olarak girmenizi sağılıyor.
2024 yılı içerisinde Müze Kart ücreti 60 TL olarak belirlendiğini söyleyebiliriz. Öğrenciler için 30 TL olan Müze Kart ücreti ile ülkemizde bulunan tüm müzelere ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz. Müze Kart satın alabileceğiniz birçok nokta olmasına karşın internet üzerinden de Online satın alım yapabilirsiniz. İnternet üzerinden yapılan satın alımlarda 5 TL ek olarak kargo ücreti ödemek gerekmekte.
Bununla beraber 17 yaş ve altında bulunan tüm genç ve çocuklara, 65 yaş ve üzeri kişilere, şehit ve gazilere (eş ve çocuklarına da), basın kimlik kartı bulunan kişilere, Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışanlarına Müze Kart ücretsiz olarak verilmektedir.
Ülkemizde bulunan birçok müzeye ücretsiz olarak giriş yapmanızı sağlayan Müze Kart, aynı zamanda özel müzelere de indirimli olarak girmenizi sağlıyor. Bu müzeler;
Rahmi M. Koç Müzesi: İstanbul’da bulunan, Türkiye’nin en büyük müzelerinden birisi olan Rahmi M. Koç Müzesi bildiğiniz üzere tamamen ücretli bir girişe sahip. Aynı zamanda müze kart sahipleri bu müzeye %20 indirimli olarak girebilirler.
Sakıp Sabancı Müzesi: Sakıp Sabancı Müzesine giriş ücreti 170 TL, öğrenciler için ise 85 TL’dir. Müze Kart sahipleri ekstre %10 indirim alarak bu müzeyi daha ekonomik olarak gezme fırsatına sahip olabilirler.
Harbiye Askeri Müzesi: Harbiye’de bulunan Askeri Müzeye girmek isteyen Müze Kart sahipleri, tam bilet ücretine %20 indirim kazandığını görebilirler.
İstanbul Şehir Hatları: Beşiktaş, Eminönü, Ortaköy iskelelerinden yapılan kısa boğaz turlarına %25, aynı zamanda uzun boğaz turlarına ise %20 indirim verilmektedir.
Devlet Tiyatroları: Devlet Tiyatrolarının yerleşik sahnelerinde sergilenen tüm oyun ve başka bir deyişle etkinler Müze Kart sahiplerine %40 indirimli olarak sunulmaktadır.
Müze Kartın geçerli olmadığı müzeler de bulunmaktadır. Bir zamanlar Osmanlı’nın kalbi olan Topkapı Sarayı’nın müze bölümünde bazı bölümler sadece ücretli olarak gezilebiliyor.
Müze Kart başvuru yapmak aslında oldukça kolaydır. Bu kart ile giriş yapılabilen tüm müzelerin girişinde Müze Kart satış noktaları bulunmaktadır. Müze Kart alabilmek için elinizde kimlik belgenizin olması yeterlidir. Öğrenciler, öğrenci olduklarını belgeleyen belgeler ile başvurması gerekmektedir. Bununla beraber ücretsiz kart alma statüsünde yer alan kişiler de mevcut durumlarını belgeleyen evraklar ile başvuruda bulunması gerekiyor.
Müze Kartın avantajlarını öğrendiğinizde belki de daha gezgin bir hale dönüşebilirsiniz. Yetişkin bireyler, 60 TL ödeyerek aldıkları bu kart ile 1 yıl boyunca 500’e yakın müzeye herhangi bir ücret ödemeden girebiliyorlar. Müze girişleri sırasında sıra beklemeden giriş yapılmasını sağlayan bu kart, aynı zamanda daha fazla yer görülebilmenizi sağlıyor. Bu kart olmadan bir müzeye girmek istediğinizde her müze başı 20 TL kadar ücret ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Dünyanın Muhtemelen Bilmediğiniz 3 Çarpıcı Yerini Keşfedin
İş Bankası Maksimum kartlarda da oldukça güzel bir kampanya bulunmaktadır. Maksimum kart sahipleri 1 yıl içerisinde kartlarını 1 ay boyunca Müze Kart olarak kullanabilmektedir. Bu 1 ay içerisinde Müze Kartın geçerli olduğu tüm müze ve aynı zamanda ören yerlerine girebilirsiniz. İş Bankası sahipleri her yıl gezi ve etkinliklerini bu 1 aylık döneme getirmeleri durumunda tamamen ücretsiz bir müze deneyimi yaşayabilirler.
Müze Kart Nedir? Ne İşe Yarar?
Yorum Yaz