e
sv

Rusya Gezi Rehberi

Rusya Gezilecek Yerler
avatar

admin

  • e0

    Mutlu

  • e0

    Eğlenmiş

  • e0

    Şaşırmış

  • e0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Rusya Gezi Rehberi:

Rusya Gezi Rehberi: Soğuk iklimi ve insanları, pahalı yaşam standartlarına sahip olan şehirleri, oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmasından mütevellit gezmek için çok fazla zaman ve para harcanmasının söz konusu olmasıyla dikkat çeken Rusya’ya dair aradığınız her detayı bulabileceğiniz yazımıza hoş geldiniz! Ülke; her ne kadar turistler tarafından çok fazla tercih edilen ülkeler arasında ilk üçte bulunmasa da sahip olduğu kültürü, şehirleri, doğal güzellikleri, tarihi yapıları, taraflı tarafsız herkesi kendisine hayran bırakacak mimarisi ve daha birçok özelliğiyle pek çok insanın seyahat planları arasındadır.

Rusya Gezi Rehberi

Rusya Gezi Rehberi

Federal yarı başkanlık tipi cumhuriyet ile yönetilen Rusya; dünyanın en geniş ülkesi konumundadır. Aynı zamanda, dünyanın en çok nüfusa sahip on ülkesi arasında yer almaktadır. Doğu Avrupa’dan tutun da Kuzey Asya’ya kadar çok geniş bir coğrafyaya uzanan Rusya topraklarında, üzerinde dünyanın başka bir ülkesinde bulamayacağınız kadar çeşitli yer şekilleri yer almaktadır. Rusya’ya neden gitmeliyim diye düşünüyor olabilirsiniz. Ülkenin geniş bir coğrafyaya yayılması gözünüzü korkutuyor olabilir. Ancak, Rusya toprakları üzerinde 23 Unesco Dünya Mirası bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, 41 milli park ve 101 doğa rezervinin olmasıyla da tüm dünya ülkeleri arasında dikkat çekici bir konumda yer almaktadır. Doğal kaynak rezervleri bakımından çok zengin olan bu ülkenin ekonomisi de son derece güçlüdür.

Rusya Bölgeleri:

Rusya; 85 farklı federal bölüme ayrılmaktadır. Yönetimde herhangi bir ayrıcalık olmaması adına bu federal bölümlerin her birisi iki delege ile Federasyon Konseyi’nde temsil edilmektedir. Ancak, federal bölümlerin sahip oldukları özerklik bakımından aynı olduğunu söylemek mümkün değildir. Rusya’nın başkenti Moskova olmakla beraber Kazan, Kaliningrad, Novosibirsk, St Petersburg gibi önemli şehirleri de bulunmaktadır.

Rusya’ya gitmek için çok geçerli sebepleriniz var! Her şeyden önce, Dostoyevski’nin kitabına bile konu olan Beyaz Geceleri bu ülkeyi görmeniz adına başlı başına bir sebeptir. Bunun yanı sıra, Rusya; sanatsal etkinlikler bakımından çok gelişmiştir. Bolshoi Tiyatrosu’na gittiğiniz takdirde kendinizi çok ayrıcalıklı hissedeceksiniz. Buna ek olarak, Moskova metrosunu görmek için bile Rusya’ya gidebilirsiniz. Metro deyip geçmemek gerekir! Çünkü, dünyanın tartışmasız en büyük doğal güzellikleri arasında bulunmaktadır. St. Basil ve Kızıl Meydan gibi dünya tarihine damga vurmuş yerleri görmeniz doğru bir tercih olacaktır. Gorky Park; doğanın içerisinde kaybolmak isteyenleri cezbeden bir mekandır. Unesco tarafından koruma listesine alınmış Hermitage Müzesi’ni gezmeyi unutmamalısınız. Son olarak, Rus şehirlerinin her birisinde kaliteli bir gece hayatının olduğunu söylemeliyiz. Avrupa’nın eğlence hayatı denildiği zaman ilk akla gelen ülkelerinden birisidir. Başka bir deyişle eğlence hayatının diğer tanınmış ülkesi Hollanda kadar aktif ve canlı bir eğlence hayatı bulunmaktadır.

Rusya Nerededir?

Rusya Nerededir?

Rusya Nerededir?

Ülke oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Bu yüzden, dünyanın birçok ülkesiyle sınır komşusu olma şansına sahiptir. Kuzeybatıdan başlayarak güneydoğuya kadar uzanan komşularının arasında Estonya, Letonya, Moğolistan, Litvanya, Polonya, Belarus, Norveç, Finlandiya, Azerbaycan, Kazakistan, Çin, Ukrayna, Gürcistan ve Kuzey Kore bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, deniz sınırı bakımından Japonya ve ABD ile komşu olmaktadır. Komşularının çok fazla olmasından dolayı dünya siyatesinde önemli bir yere sahiptir.

Rusya; görüldüğü üzere dünyanın birçok farklı ülkesiyle komşudur. Bu özelliğinden dolayı sınırlarını her zaman güvende tutması gerekmektedir. Osmanlı Devleti döneminden itibaren sıcak denizlere inmeye çalışan Rusya; bu isteğini gerçekleştirme noktasında yıllar içerisinde ciddi başarılar elde etmiştir. Çok geniş sınırları olmasından mütevellit kendisini her açıdan geliştirmiş bir ülkedir. Ordusu; karada, denizde ve havada olmak üzere dünyanın en güçlü orduları arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Rusya’da Hangi Dil Konuşulur?

Rusya’da Hangi Dil Konuşulur?

Rusya’da Hangi Dil Konuşulur?

Rusya; daha önce söylediğimiz gibi çok geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Toprakları üzerinde sayısız farklı kültürden insanlar yaşamaktadır. 160 değişik etnik grubun konuştuğu birbirinden farklı 100 dil bulunmaktadır. Ancak, ülkenin resmi dili tahmin edildiği gibi Rusça’dır. Rusça’nın ardından ikinci sırada Tatarca ve üçüncü sırada Ukraynaca yer almaktadır. Bunun yanı sıra, ülkede yabancı dil olarak en çok konuşulan dil ise tahmin edildiği gibi İngilizce’dir. Bu yüzden, Rusça bilmiyorsanız çok rahat bir şekilde İngilizce iletişim kurabilirsiniz.

Rusya’da 2010’lu yıllarda yapılan bir araştırmaya göre nüfusun çoğunluğunun Rusça konuştuğu belirlenmiştir. İkinci sırada İngilizce yer alırken diğer sıraları Tatarca, Almanca, Çeçence almaktadır. Buna ek olarak, ülkede en çok konuşulan diller arasında Azerice, Osetçe, Dargince, Fransızca, Avarca, Çuvaşça, Ermenice yer almaktadır. Bilhassa Ermenilerin Rusya’da yaşayan halklar arasında altıncı sırada bulunmasından dolayı Ermenice’nin kullanım alanı genişlemektedir.

Rusya’da Dini İnanç:

Rusya’da Dini İnanç

Rusya’da Dini İnanç

Rusya’nın dini inancı; 10.yy’dan itibaren herhangi bir şekilde değişmemiştir. Ülkede çok uzun zamandan bu yana Ortodoks kilisesinin hakimiyeti bulunmaktadır. Rusların birçoğu Hristiyan olmakla beraber Müslümanların, Budistlerin ve Hinduların da sayısı azımsanmayacak derece de fazladır. Rusya’da dini inanç konusunda 1997 yılında çıkarılan yasanın geçerliliği halen devam etmektedir. Hristiyanlık başta olmak üzere İslam, Budizm ve Yahudilik; Rus toprakları üzerinde kabul edilen dini inanışlardır. Daha doğrusu, 1997 yılından başlayarak günümüze kadar Rus hükümetleri; Hristiyanlık başta olmak üzere bu dört dini tanımaktadır.

Ortodoks Hristiyanlık; ülkedeki geleneksel ve en büyük dini konumundadır. Aynı zamanda, 1997 yılında yürürlüğe giren yasayla Ortodoks Hristiyanlık; ülkenin tarihi mirasının bir parçası olarak kabul edilmiştir. Ülkedeki kayıtlı Ortodoks cemaatlerinin yüzde 95’lik kısmı Rus Ortodoks Kilisesi’ne aittir. Bunun yanı sıra, bu cemaatler arasında ilk sırada Eski İnananlar bulunmaktadır. İkinci sırada ise birtakım küçük Ortodoks kiliseleri yer alır. Rusya’daki dini inancın şekillenmesinde 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması etkili olmuştur. Bu tarihten itibaren Rusya’da Sibirya Şamanizmi yaygın hale gelmiştir. Sonuç olarak, ülkede her ne kadar yasayla dört dinin varlığı kabul edilse de 1990’lı yılların sonu ve 2000’li yılların başından bu yana Rus makamlarının dini inançlara olan saygısı azalmaktadır. İnsanların bu konuda eskisi kadar özgür olmadığını söylemek daha yerinde bir düşünce olacaktır.

Rusya’nın Kısa Tarihi:

Rusya’nın Kısa Tarihi

Rusya’nın Kısa Tarihi

Dünyanın eski ve güçlü devletleri arasında bulunan Rusya’nın tarihi üçüncü ila sekizinci yüzyıllar arasında Avrupa’da bilindik bir grup olan Doğu Slavları ile başlamaktadır. Ruslar; tarih sahnesine çıktıktan sonra adlarını kısa zamanda duyurmuşlardır. 9.yy’da Varegler tarafından kurulan Orta Çağ Kiev Rus Devleti, aynı zamanda “Rus” adıyla kurulan ilk devlet olarak kabul edilmektedir.. Ülke tarihindeki en önemli gelişmelerden birisi de Ortodoks Hristiyanlığı kabul etmeleri olmuştur. Tarih boyunca Bizans ve Slav kültürlerinin harmanlanmasına aracılık eden Rusya; 9.yy’da kurulan Orta Çağ Kiev Rus Devleti’nin dağılmasının ardından ortaya çıkan küçük devletlerle varlığını sürdürmüştür. Ancak, bu küçük devletlerin de ömrü uzun sürmemiş, Moğollar tarafından işgal edilerek ortadan kaldırılmışlardır. Aynı zamanda bu devletler; bir süre sonra Altın Orda Devleti’nin kolları haline gelmişlerdir. Ancak, Rus devletleri, kısa süre içerisinde Altın Orda Devleti’nden ayrılıp, bağımsızlıklarını ilan ederek Moskova Knezliği’ni kurmuşlardır.

18.yy’a gelindiğinde fetihlerin sayısını arttıran ve bir yandan da keşifler ile yepyeni coğrafyalar tanıyan Rusya; Avrupa, Kuzey Amerika ve Alaska’ya kadar uzanan çok geniş sınırlara sahiptir. Rusya tarihinde iz bırakan olayların başında ise 1917 Ekim Devrimi gelmektedir. Bu olayların ve ihtilalin ardından Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti olarak varlığını sürdürmüştür. Ruslar; daha önce de söylediğimiz gibi sıcak denizlere inmek adına savaşlara girmekten hiçbir şekilde kaçınmamışlardır. Hem Birinci hem de İkinci Dünya Savaşı’na katılan Rusya; bilhassa İkinci Dünya Savaşı’nın müttefikler tarafından kazanılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Sovyetler dönemi ise tüm dünya tarihini yakından etkileyecek gelişmelere tanıklık etmiştir. Ülke, dünyanın ilk yapay uydusu ve ilk insanlı uzay uçuşu olmak üzere, devrim niteliğinde pek çok teknolojik buluşa ev sahipliği yapmıştır. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından varlığını Rusya Federasyonu olarak sürdürmektedir.

Rusya’ya Ne Zaman Gidilir?

Rusya’ya Ne Zaman Gidilir?

Rusya’ya Ne Zaman Gidilir?

Kuzey Avrasya’nın en önemli ülkesi olan Rusya; 17 milyon km2’lik yüzölçümüne sahiptir. Oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmasından dolayı ülkedeki iklim şartları bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Dokuz farklı zaman dilimine sahip olan Rusya’ya gitmek isteyenlerin bu hususa önem vermesi gerekmektedir. Rusya’ya ne zaman gidilmeli diye düşünüyorsanız size kış tatiliniz için Rusya’dan daha iyi bir seçenek olamayacağını söyleyebiliriz. Tahmin edildiği gibi Rusya’da kışlar çok soğuk ve sert geçmektedir. Bu yüzden, dünyanın her yerinden sayısız insan kayak tatili yapmak adına Rusya’ya gelmektedir.

Kış aylarının yanı sıra istediğiniz takdirde yaz aylarında da Rusya’ya gidebilirsiniz. Günlerin uzun olduğu bu dönemde ülkedeki sayısız festivale ve etkinliğe katılma şansına erişebilirsiniz. Örneğin, ülkenin başkenti olan Moskova’da bahar ve yaz aylarını karşılamak adına Maslenitsa Festivali düzenlenmektedir. Ayrıca, Rus kültürünü en iyi tanıtan organizasyonlardan birisi olan Kış Festivali’nin yanı sıra ışık gösterilerinin şehri aydınlattığı Işık Çemberi Festivali’ne de katılabilirsiniz. Rusya’ya gitmek istiyorum ancak tercihim Moskova’yı görmek olacak diye düşünüyorsanız bu şehre bilhassa Temmuz ve Ağustos aylarında gitmelisiniz. Bunun sebebi ise dünyanın birçok ülkesinden insanın görmek için kilometrelerce yol kat ederek Rusya’ya geldiği Beyaz Geceler olmaktadır. Rus edebiyatı meraklısı iseniz Beyaz Geceler’i muhakkak duymuşsunuzdur. Bu doğa olayını siz de görmek istiyorsanız Rusya seyahatinizi bu dönemde planlamalısınız. Moskova’da gece 02.00 hatta 03.00’e kadar havanın apaydınlık olması söz konusudur. Güneş battıktan belli bir zaman sonra yeniden doğmaktadır.

Rusya’ya Nasıl Gidilir?

Rusya’ya Nasıl Gidilir?

Rusya’ya Nasıl Gidilir?

Rusya hakkında bilgi vermeye çalıştığımız bu yazıda sizlerin en çok merak ettiği hususlardan birisinin de Rusya’ya nasıl gidildiği yönünde olduğunu tahmin edebiliyoruz. Rusya’nın turistik vize isteyip istemediği en çok merak edilen detaylar arasında bulunuyor. Bu konuya geçmeden önce Türkiye’den havayolu ile oldukça rahat bir şekilde Rusya’ya gidebileceğinizi söyleyebiliriz. Hem İstanbul hem de Ankara’dan birçok uçuş yapılmaktadır. Anapa, Ekaterinburg, Kazan, Kursk, Moskova, St Petersburg, Ufa, Tambov ve daha birçok şehre uçuşlar gerçekleştirilmektedir.

Bunun yanı sıra, bütçeniz uygun değilse karayolu ile de gidebilirsiniz.  Öncelikle, uçak ile İstanbul üzerinden aktarmasız olmak şartıyla iki saati biraz aşkın bir sürede Rusya’ya varabilirsiniz. Bunun yanı sıra, aktarmalarla beraber bu süre en çok beş saate kadar çıkmaktadır. Buna ek olarak, İstanbul’dan Moskova’ya uçak bileti arıyorsanız biraz şanslı olduğunuz takdirde bin 500 TL civarında bilet bulabilirsiniz. Uçak bileti fiyatları; tahmin edeceğiniz gibi gideceğiniz zamana göre değişmektedir. Ancak, günümüz havayolu şirketlerinin birçok kampanyasının ve indiriminin olduğunu da eklemek gerekir.

Rusya’ya nasıl gidilir başlığında biraz da ülkenin turist kabul etme şartlarından bahsetmeliyiz. Her şeyden önce, Rusya’ya hangi amaçla gittiğinizi belirlemelisiniz. Turist olarak gidiyorsanız farklı, eğitim amacıyla gidiyorsanız bambaşka prosedürlerle karşılaşacaksınız. Turistik sebeplerle Rusya’yı görmek istiyorsanız ve planlama konusunda iyi değilseniz turlara katılabilirsiniz. Bilhassa Moskova ve St Petersburg için organize edilen pek tur seçeneği bulunmaktadır. Bu turların belirli dönemlerde uygun fiyatlarla sunulduğunu da eklemek gerekir.

Rusya’ya Vize Şartları:

Rusya’ya nasıl gidilir diye düşünenlere her şeyden önce gidiş amaçlarını belirlemelerini söylemeliyiz. Bunun yanı sıra, gerekli maddi kaynakları yaratmaları istenmektedir. Vize prosedürlerinin halledilmesi ve gidiş amacına uygun olarak doğru uçak biletinin veya turun bulunması gerekli olmaktadır. İşin ekonomik boyutundan bahsetmek gerekirse Rusya’nın ortalama bir Avrupa ülkesi kadar pahalı olduğunu söylemeliyiz. Turist olarak bir hafta boyunca Rusya’da kalmak istiyorsanız en az iki bin TL’yi gözden çıkarmalısınız. Daha uzun süre kalacaksanız ve eğitim, iş gibi sebeplerden dolayı burada bulunuyorsanız çok daha yüksek rakamlara ihtiyacınız olacaktır.

Rusya’ya gidişte vize konusu ise son zamanlarda sorunların yaşandığı bir mevzu olarak bilinmektedir. Birkaç yıl öncesinde kadar Türk pasaportuna sahip kişilerden herhangi bir şekilde vize talep edilmiyordu. Ancak, yaşanan bazı siyasi gelişmelerden dolayı bu konu biraz farklı bir hale bürünmüştür. Sonuç olarak, 2020 itibariyle, Rusya’ya yeşil pasaport ve diğer resmi pasaportlarla vizesiz olarak girişi yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, Rusya, geçtiğimiz dönemlerde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler için online vize uygulaması başlatmıştır. Ücretsiz olarak verilen bu hizmet ile ülkeye turist olarak gelmek isteyenler için önemli bir avantaj oluşturulmuştur. Fakat, bu uygulama, yalnızca St Petersburg için geçerlidir. İlerleyen zamanlarda ülkenin diğer şehirleri için geçerli olup olmayacağı belli değildir.

Rusya İklimi ve Hava Durumu:

Rusya İklimi ve Hava Durumu

Rusya İklimi ve Hava Durumu

Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip olan Rusya’da bölgeler arası farklı iklimlere rastlanmaktadır. Ancak, ülkenin büyük bölümü ılıman karasal iklim kuşağında bulunmaktadır. Kuzey Buz Denizi adalarının yanı sıra Kuzey kara bölgeleri; arktik ve yarı arktik kuşağında yer almaktadır. Çok büyük bir coğrafyada bulunan Rusya’da birçok farklı iklim tipi bulunmaktadır. Ülkenin orta bölgelerinde tundra iklimine rastlanmaktadır. Orta ve uç güneydoğu bölgelerinin haricinde nemli karasal iklim; Rusya’nın neredeyse her yerine hakimdir.

Ülkenin güneyinde bulunan dağlar; Hint Okyanusu’ndan gelen sıcak hava kütlelerinin girişini engellemektedir. Bu duruma ek olarak, ülkenin batı ve kuzey bölgeleri ise Arktik ve Atlantik’in etkilerine son derece açıktır. Ülke coğrafyasında Kuzey Avrupa Rusyası ve Sibirya’nın önemli bir çoğunluğunun yarı arktik iklime sahip olduğunu söylemek gerekir. Kuzeydoğu Sibirya’nın iç bölgelerinde ise tahmin edildiği gibi dünyanın en şiddetli kış ayları yaşanmaktadır. Ancak, ülkenin diğer bölgelerinde kışlar bu kadar sert geçmemektedir. Son olarak, Arktik Okyanusu kıyılarında ve Rus Arktik Adaları’nda ise kutup ikliminin hakim olduğunu söylemeliyiz. Sonuç olarak, Rusya’ya kış aylarında geliyorsanız soğuk havalara karşı son derece hazırlıklı olmalısınız. Bunun yanı sıra, tercihiniz yaz aylarında ziyaret ise hava durumu konusunda herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz oldukça düşüktür.

Rusya Mutfağı:

Rusya Mutfağı

Rusya Mutfağı

Rusya’nın yemek kültürü; tahmin edildiği gibi coğrafyası ve iklim koşullarıyla benzerlikler taşımaktadır. Rus mutfağı denildiği zaman akla ilk olarak deniz ürünleri gelmektedir. Gerçekten de ülkenin neresine giderseniz gidin deniz ürünlerinin belki de en kalitelilerini yeme şansına erişeceksiniz. Rusların öğünlerinin her birine deniz ürünleri damga vurmaktadır. Havyar, lakerda ve balık gibi yiyecekleri kahvaltıda dahi tüketen Ruslar; belki de güçlü fiziksel özelliklerinin çoğunu, bu besinler sayesinde kazanıyorlar.

Rusya’da kahvaltıya çok önem verilmektedir. Mersin balığı ile beraber tüketilen esmer lakerda ekmeğinin yanı sıra dünyaca ünlü Rus yumurtası da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır. Ruslar; hangi öğün olursa olsun, protein ağırlıklı beslenen insanlardır. Örneğin, Rus kahvaltılarında reçel veya marmelat gibi Türk kahvaltı öğelerinin hiçbirisine rastlayamazsınız. Ancak, bizim kültürümüzde olduğu gibi onların da kahvaltıda çay, meyve suyu, süt ve kahve tüketmesi gözlemlenmektedir.

Mutfakta Bölgesel Çeşitlilik:

Kahvaltı dışındaki öğünlerde neler yendiği ise bölgelere göre değişmektedir. Çok geniş bir coğrafyaya yayılan Rusya’da farklı bölgelerde farklı yiyecekler popülerdir. Örneğin, Kuzey Rusya’da shchi adı verilen yapımında hem lahananın hem de balığın kullanıldığı bir çorba son derece popülerdir. Buna ek olarak, yine aynı bölgede lahanalı yemekler ve arpa içerikli yemekler tercih edilmektedir. Ülkenin Don bölgesinde ise ucha adı verilen domates ile beraber hazırlanan bir balık çorbası son derece ilgi çekicidir. Güney Rusya’da ise adını ülke sınırlarının dışına kadar çıkarmış olan Borsc çorbası çoğunlukla tüketilmektedir.

Rusya’daki insanların hepsinin şehirlerde yaşadığını söylemek pek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Birçok insan ormanlık alanlarda ikamet ettiği sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bu bölgedeki insanların yemek tercihleri de farklılık göstermektedir. Av etleri başta olmak üzere tütsülenmiş etler, mantar, kurutulmuş balıklar ve orman yemişleri çok fazla tüketilmektedir. Rus mutfağında çorba veya ana yemek olmasından bağımsız olarak neredeyse her yemekte mantar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, yapmış oldukları kebaplar ise bize kıyasla daha farklıdır. Çünkü, etler biraz daha irice doğranmaktadır. Ayrıca, etlerin arasına soğan yerleştirilmektedir. Yapmış oldukları bu yemeğe ise şaşlık adını vermektedirler. Ülkede tatlı kültürü pek gelişmemiştir. Ancak, yapılan tatlılarda genel olarak orman yemişleri veya bal kullanılmaktadır.

Rus mutfağını özetlemek gerekirse deniz ürünleri sevmiyorsanız kendinizi aç kalmış gibi düşünebilirsiniz! Ancak, yine de bir Hindistan veya Tayland kadar olmasa da aromatik otların ve baharatın yoğun olarak kullanıldığı lezzetli yemekleri de bulunmaktadır. Soğan, sarımsak, tarçın, nane, karabiber, safran gibi baharat ve yiyecekleri seviyorsanız damak tadınıza uygun bir şeyler bulabilirsiniz. Ülke mutfağında bir Fransız mutfağı kadar olmasa da soslara ayrı bir önem verilmektedir. Smetana adı verilen ekşi krema ve soslarla hazırlanan sosların tadına hayran kalacaksınız. Çorbalar, sebze ve et yemekleri, balık çeşitleri olmasından bağımsız olarak neredeyse her yemek soslar ile beraber servis edilmektedir.

Rus Mutfağının Mutlaka Tadılması Gereken Lezzetleri:

Borş Çorbası

Borş Çorbası

Rus mutfağı hakkında genel bilgi aldıktan sonra Rusya’ya gittiğiniz zaman ne yemeniz gerektiğine dair birkaç ipucu öğrenmeye ne dersiniz? Çok zengin bir mutfak olan Rus mutfağında aşağıdaki lezzetleri tatmadan asla ülkeye dönmeyin!

  • Böfstrogonof: Popülerliği tüm dünyaya kadar ulaşmıştır. Parmak kalınlığında kesilen dana bifteğinin yukarıda bahsettiğimiz gibi mantar, soğan ve sarımsak soslarıyla birleşmesi ile hazırlanmaktadır. Ayrıca, hardal eklenmesiyle beraber harika bir lezzet olarak karşınıza çıkar.
  • Borş Çorbası: Domates çorbasından daha kırmızı bir renge sahip olan borş çorbasında pancar ana malzeme olarak kullanılır. Bu çorbanın içerisinde lahana, havuç ve kereviz gibi sebzeler de bulunmaktadır. Ayrıca, et ve tavuk suyuyla hazırlanmaktadır.
  • Piroşki: Türkiye’deki poğaçanın Rus versiyonudur diyebiliriz. Kıymalı veya kuşbaşı etli olarak hazırlanmaktadır.
  • Pelmeni: Mantı seviyorsanız bu lezzete hayran kalacaksınız. Bizdeki mantının tam aksine üzerine ketçap ve mayonez dökülmektedir. Ayrıca, içerisine marmelat konulan tatlı versiyonu da bulunmaktadır.
  • Çikolatalı Mereng: Tatlı yönünden çok zengin olmayan Rus mutfağının dikkat çeken bir lezzetidir. Yumurta beyazının kar haline getirilip pişirilmesinin ardından oluşmaktadır. Türk pastanelerinde satılan bezeye benzediğini söyleyebiliriz. Pişirilmesinin ardından üzerine çikolatalı sos gezdirilmektedir.
  • Blini: Krep veya pankek sevenlerin Rusya ziyaretlerinde kahvaltılarda tüketebilecekleri lezzetler arasında bulunmaktadır. Türkiye’de olduğu gibi üzerine reçel, marmelat veya çikolata sosları dökülerek yenebilir.
  • Zakuski Çar: Rusların yemek kültürü kadar meze kültürü de son derece gelişmiştir. Bu noktada, ülkenin en ünlü mezelerini bir arada görebileceğiniz Zakuski Çar; aslında bir meze tabağıdır. Tüm dünyada çok sevilen Rus salatasının yanı sıra balık yumurtası, karides ve kaparili rulo somon, havyarlı katı yumurta, slotka, tarama gibi ülkeye ait mezelerin bulunduğu tabak; aynı zamanda kızarmış ekmekle beraber servis edilir.

Rusya’da Ulaşım:

Yazının başından bu yana dile getirdiğimiz gibi çok geniş bir coğrafyada bulunan Rusya’da bir yerden bir yere gitmek kolay değildir. Birçok şehrin olduğu ülkede şehirlerarası ulaşımda zamandan tasarruf etmek adına havayolu tercih edilmektedir. Havayolu ulaşımı; diğer ulaşım seçeneklerine kıyasla pahalıdır. Ancak, gitmek istediğiniz yere sorunsuz olarak ulaşmak adına tercih etmeniz gereken bir seçenek olarak dikkat çekmektedir. Ülkenin hemen hemen her şehrinden başka bir şehrine aktarmalı veya aktarmasız olarak yapılan uçak seferleri bulunmaktadır.

Rusya; demiryolu ulaşım kalitesi bakımından dünyanın en iyi ülkeleri arasında bulunmaktadır.  Bu yolla oldukça rahat ve konforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Yataklı veya yataksız ya da restoranlı olmak üzere vagon seçenekleri vardır. Trenler sayesinde Rusya’nın bir ucundan başka bir ucuna gitme şansını da elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, başkent Moskova’dan başka şehirlere hızlı tren seferleri yapılmaktadır. Demiryolu ulaşımının yanı sıra karayolu ulaşımının da çok fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Ancak, ülkede bir şehirden başka bir şehre gitmek için otobüslerden faydalanmak çok doğru bir seçenek olmayabilir. Çünkü, uzayan yollardan dolayı neredeyse tüm tatiliniz yollarda geçecektir.

Rusya şehir içi ulaşımda ise önünüzde birden çok alternatifiniz bulunmaktadır. Otobüs, tramvay, minibüs, troleybüs gibi seçenekler sayesinde şehir içi ulaşım nispeten daha hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Buna ek olarak, metro ve tramvay organizasyonu konusunda Rusya; dünyanın en başarılı ülkelerinin başında gelmektedir. Buna ek olarak, ülkedeki tüm üniversiteler, bulundukları şehirlerin merkezinde yer alırlar. Bu yüzden, öğrencilerin okullarına ulaşmasında herhangi bir sorun yaşanmaz. Rusya’da şehir içi ulaşım; Avrupa ülkelerine kıyasla daha ucuzdur. Türkiye’de olduğu gibi aylık indirimli kart edinilerek otobüs, tramvay veya metro gibi toplu taşıma araçlarına kullanabilirsiniz. Yüksek maliyetlerinden dolayı Rusya’da taksiye binmenin çok fazla tercih edilmediğini söylemeliyiz.

Rusya Gezilecek Yerler:

Rusya Gezilecek Yerler

Rusya Gezilecek Yerler

Gezi rehberi yazımızın şu kısmına dek bu güzel ülke ile ilgili çok fazla şey öğrendiniz! Ancak, yazının belki de en çok merak ettiğiniz kısmı olan Rusya gezilecek yerler bölümüne geçmiş bulunuyoruz! Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin en büyük ülkesi olan Rusya; Sovyetler’in dağılmasının ardından oldukça geniş topraklara ve belki de herkesin merak ettiği tarihi özelliklere sahiptir. Gören herkesin hayran kalacağı sahillerinin yanı sıra ülkenin kuzeyindeki buz gibi toprakları sayesinde kendi içerisinde birçok zıtlığı barındırmaktadır. Ancak, bu sayede, hem yaz hem de kış tatili yapmak için Rusya’ya gelmeyi tercih edebilirsiniz.

Rusya’da gezebileceğiniz önemli şehirlerden bazıları:

  • Moskova
  • Yekaterinburg
  • St. Petersburg
  • Novosibirsk
  • Novgorod
  • Samara
  • Omsk
  • Kazan

Rusya Gece Hayatı:

Rusya Gece Hayatı

Rusya Gece Hayatı

Rusya’da gezilecek yerleri tamamladıktan sonra artık eğlenme zamanı.. Ancak, Rusya gece hayatı, gerçekten de dünyadaki benzerleri arasında en iyisi olmasıyla dikkat çekmektedir. Fakat, her şeyden önce, Rus şehirlerinde gece gezmesi yapmanın size biraz pahalıya patlayacağını söylemeliyiz. Çünkü, buradaki gece hayatı standartların üzerindedir. Aynı zamanda, Rusça bilmediğiniz takdirde birçok gece kulübüne girişte sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca, birçok mekana girişte kıyafet ve yüz kontrolü yapılmaktadır. Mekanlara girişin paralı olduğunu tahmin edebilirsiniz. Ancak, giriş için istenilen ücretler çok yüksek değildir. Bunun yanı sıra, birçok hırsızlık olayı ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada, polislerin size çok yardım etmeyeceği noktasında bilginiz olmalı! Çok fazla içtiyseniz kendinizi kötü durumların içerisinde bulabilirsiniz.

Rusya Festivalleri:

Rusların eğlenmeyi ne kadar sevdiğine gece hayatı başlığında yer vermiştik. Ancak, Rusya’da yılın her döneminde birçok farklı festival ve etkinlik düzenlenmektedir. Bu sayede, insanların eğlenmek adına yalnızca gece kulübüne gitmeye ihtiyacı olmayacaktır. Rusya’da düzenlenen festivallerin birçoğu; ülkenin iklim şartlarıyla yakından alakalıdır.

  • Ocak ayında Krasnoyarsk’ta Uluslararası Kar ve Buz Festivali düzenlenmektedir.
  • Şubat ayında baharın gelişini kutlamak adına erkenden düzenlenen Maslenitsa Festivali’ne katılabilirsiniz.
  • Mart ve Nisan ayları; baharın bu soğuk coğrafyaya gelişiyle beraber festival ve etkinliklerin tavan yaptığı bir dönem olmaktadır. Altın Maske Tiyatro Festivali sayesinde birbirinden güzel tiyatro oyunlarını izleyebilirsiniz.
  • Mayıs ve Haziran aylarında ise St Petersburg’ta gerçekleşen Beyaz Geceler Festivali’ne kesinlikle katılmalısınız.
  • Yine Haziran ayında Moskova’da Uluslararası Film Festivali düzenlenmektedir.
  • Aralık ve Ocak ayında ise Rus Kış Festivali sayesinde ülkenin her bir köşesinde harika zaman geçirilmektedir.

Türkiye Rusya Dış Temsilcilikleri:

MOSKOVA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 7.ROSTOVSKIY PEREULOK 12 119121 MOSCOW/RUSSIAN
FEDERATION
Telefon Numarası: 00 (7 495) 994 9359 – 00 (7 495) 994 4808 (Konsolosluk)
Faks Numarası: 00 (7 495) 956 55 97
E-posta: embassy.moscow@mfa.gov.tr
Web Adresi: https://moskova.be.mfa.gov.tr

KAZAN BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Gorkova Ulitsa 23/27 P.O. BOX:141 420015 Kazan, Tatarstan /
Russian Federation
Telefon Numarası: 00 (7 843) 299 53 10 – 299 53 11
Faks Numarası: 00 (7 843) 264 25 11
E-posta: consulate.kazan@mfa.gov.tr
Web Adresi: https://kazan.bk.mfa.gov.tr

ST. PETERSBURG BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: 191036, 7-ya Sovetskaya Ulitsa 24, St.Petersburg – Russian Federation
Telefon Numarası: :+7 812 577 18 12 – +7 812 577 19 88
Faks Numarası: 00(7 812) 312 41 41
E-posta: consulate.stpetersburg@mfa.gov.tr
Web Adresi: https://stpetersburg.bk.mfa.gov.tr

T.C. NOVOROSSİSK BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: ULITSA SVABODI 73 P.O. Box:68 NOVOROSSISK / RUSSIAN
FEDERATION
Telefon Numarası: 00 (7 861) 764 59 79 – 764 59 52
Faks Numarası: 00 (7 861) 761 39 00

Web Adresi: https://novorossisk.bk.mfa.gov.tr/

E-posta: consulate.novorossisk@mfa.gov.tr

 

okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Rusya Gezi Rehberi